De Concertband

Geschiedenis van Concertband Da Capo

Concertband Da Capo uit Wichelen werd opgericht in 1983, uit de schoot van fanfare Kunst Veredeld. Bedoeling was om jonge mensen warm te maken voor muziek. En neen, het zou geen jeugdige kopie van de fanfare worden! Er werden dan ook onmiddellijk notenleerlessen georganiseerd, al gauw aangevuld met instrumentles, waaronder dwarsfluit, klarinet en trompet. Sindsdien werd het ensemble uitgebreid met een saxsectie, diverse kopers, slagwerk en key's.

Dirigenten:

1983 – 2001: Lydia Rossignol

2001 – 2012: Tom Coessens

2012 – 2014: Stijn Roels

2014 – 2016: Tom Coessens

2016 – 2018: Dominic Reynders

2018 – 2021: Pieter Corten

2021 - heden : Jana Wieme

Concertband Da Capo nu

Vandaag is Da Capo een volwaardige concertband, waarin ook minder jeugdige muzikanten hun 'nootje' bijdragen aan het veelzijdige repertoire: van licht klassiek over pop tot stevige rock, van filmmuziek tot prachtige musicals.

Dat de muzikanten en dirigent enorm gemotiveerd zijn om telkens de lat net iets hoger te leggen, bewijst het volgende: bij hun eerste aantreden op de provinciale muziektoernooien in 2004 promoveerde de concertband dadelijk naar tweede afdeling, een positie die in 2007 met grote onderscheiding werd bestendigd. In 2011 heeft Da Capo zich gevestigd in eerste afdeling met grote onderscheiding. In 2015 bevestigde Da Capo in eerste afdeling met grote onderscheiding.

Da Capo organiseert een aantal vaste concerten per jaar, waarvan het nieuwjaarsconcert het onmiskenbare hoogtepunt vormt. Daarnaast spelen we nog het aperitiefconcert in september ter gelegenheid van de kermis en een aantal gelegenheidsconcerten zoals op de Kouter in Gent, een filmconcert of een dubbelconcert. Elk jaar in de herfst gaat de concertband ook op “afzondering”, ter voorbereiding van het Nieuwjaarsconcert in januari. Naast heel wat intensieve repetities is er ook tijd voor ontspanning en de nodige teambuilding. De verstandhouding onder de muzikanten is dan ook top, en dat voel je ook duidelijk als toeschouwer.

Concertband Da Capo werd in 2013 30 en daarom trokken ze heel speciaal naar Parijs! Ze ontdekten de stad op een erg aangename manier. Ook lieten ze de ‘Parisiens’ kennis maken met het muzikale gevoel van het Wichelse Da Capo met een kioskconcert in de ‘Jardin de Luxembourg’. In 2018 deden ze Parijs opnieuw aan. In 2023 bezochten ze Münster in Duitsland voor hun 40-jarig bestaan en brachten een kioskconcert in het Schlossgarten.

Da Capo’s perspectieven zijn heel duidelijk: op een leuke, enthousiaste manier musiceren in een aangename band met open geest én goede sfeer, en daarmee ons publiek en onszelf eens lekker muzikaal te verwennen.

Bestuur en voorzitter

Voorzitter: Willy Van Hee

Ondervoorzitter: Cécile Debels

 

Bestuur:

Marleen Borghys

Wim Derde

Karen De Boeck

Katrien De Paepe

Tine De Pauw

Toon Le Percq

Bart Nobels

Ruben Van der Haegen

Ingrid Van Doorselaer

Bert Van Poecke

Lies Van Schuylenbergh

Jolien Vanrysselberghe

Lieve Vanrysselberghe